Het drama Griekenland: het gaat om mensen, en niet om geld.
Er is al veel gezegd en geschreven over het drama Griekenland. Meestal wordt die berichtgeving eenzijdig bekeken vanuit de financiële hoek. Maar steeds vaker en harder klinken ook andere geluiden. Geluiden die vanuit een heel andere hoek naar de gebeurtenissen kijken en daardoor ook tot heel andere inzichten en conclusies leiden.
Hieronder een paar links naar enkele van die geluiden. Om je te prikkelen je mening te verdiepen, te verrijken, te verbreden. Om eens met een frisse blik en vanuit een andere hoek te kijken naar wat er werkelijk gebeurt in Griekenland, buiten de beelden die de media ons voorschotelen.
Mij uit het hart gegrepen, deze blog van Paul de Blot (16 juli).
De filosoof Jürgen Habermas (The Guardian, 16 juli): ‘We are stuck in a political trap.’
Ook De Correspondent besteedt in meerdere artikelen aandacht aan Griekenland.
Nu.nl (16 juli): ECB verhoogt noodsteun aan Griekse banken
Paul Mason (The Guardian, 13 juli): Greece put its faith in democracy but Europe has vetoed the result
Peter Mertens (Knack.be, 9 juli): Beste Guy Verhofstadt, van uw maandloon kunnen 40 Griekse families leven.
Thomas Piketty (Zeit Online, 27 juni): Deutschland hat nie bezahlt.
Maar eigenlijk, eigenlijk gaat dit alles niet over Griekenland. Eigenlijk, in de laag daaronder, onder dat wat boven de oppervlakte zichtbaar is, eigenlijk gaat dit alles over falend leiderschap. Over de teloorgang van de democratie. Over hoe geld de wereld regeert.
Hoog tijd voor een frisse wind. Een andere manier van kijken naar het leven op aarde. Een tijd van verbinden. Van geld als middel en niet als doel. Van samen. Een tijd van een eerlijke en voor alles wat leeft heerlijke wereld.