Springtij 2014

In volle vaart raast ‘De Springtij’ over zee. Alle zeilen worden bijgezet om op tijd in de haven aan te komen. Zwaar weer onderweg en wat averij af en toe hebben de vaart van het schip vertraagd. Gaan we het halen? Zijn we op tijd?

Natuurlijk gaan we het halen. Navigatoren worden in stelling gebracht. Zij bewaken per cluster de rode draad van het verhaal. Ze werken daarin samen met de marconisten, die de afspraken maken met moderatoren en sprekers. Zo weet iedereen wie wat waar en hoe gaat bijdragen. De eerste stuurman brieft zelf de betrokkenen van de plenaire sessies.

Onderwijl werken de teams aan de wal aan de ontvangst van de gasten. Ga er maar aan staan: meer dan 400 gasten die op wisselende tijden komen en gaan, en allemaal onderdak moeten hebben; meer dan 40 deelsessies die moeten worden gehuisvest en voorzien van beamer, speakers, flipovers en meer. En dan zijn er ook nog Vooronders gepland en excursies. En wat dacht je van al die maaltijden? En koffie in de open lucht? En dan kan het ook nog gaan regenen…

Het uur U nadert.
Alle hens aan dek
De spanning stijgt
Lontjes verkorten
We struikelen over elkaar
Ieder loopt zijn benen uit zijn lijf
Schuimend komt het water over de boeg
Hijs meer zeilen
Grijp het hoosvat
Oploeven, oploeven!
We moeten overstag, NU!

Zomaar wat kreten van de afgelopen week:
Heb jij voor mij de aankomst- en vertrektijden van spreker X?
Die presentaties moeten we nu echt hebben!
Kan er toch een beamer geplaatst worden bij workshop Y?
De moderator van die sessie komt toch niet.
De spreker van die andere sessie komt toch wel.
Willen jullie even de deelnemerslijst checken die op de site komt?
De jury heeft gesproken, de winnaar is bekend, maar er is een kleinigheidje: de winnaar kan niet op zaterdagmiddag aanwezig zijn, zo blijkt.

Het wordt opgelost. Natuurlijk wordt het opgelost. Want daar zijn we voor.

Dan is het zover. De gasten druppelen binnen. Iedereen zet zijn beste, sterkste en snelste beentje voor. Springtij is gestart. Als een kloppend hart vallen de stukjes in elkaar, maar – eerlijk is eerlijk – ritmestoornissen zijn er ook. Desondanks – of nee, eigenlijk juist dankzij dat – is Springtij weer één groot bruisend ontmoetingsfeest van gedeelde hoop, inspiratie, kennis en enthousiasme. Een golf van beweging. Een waarachtig springtij.

Heel veel dank aan u allen, want we zijn allemaal deelgever en deelnemer geweest aan dit prachtige en inspirerende samenzijn. Samen hebben we het neergezet. Maar toch, extra dank aan al die handen en voeten achter de schermen. Want zonder jullie hadden we hier nu niet gestaan.

Betty de Keizer