Ecosystemen & biodiversiteit en onze voedselvoorziening

Betty de Keizer |

In het NRC van zaterdag 15 maart wordt een bijna paginagroot artikel gewijd aan de voedselvoorziening in Zuid Oost Azie. Best een shocking artikel.

De FAO, de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties, waarschuwt in het artikel voor de gevolgen van bodemerosie, zandstormen en verwoestijning in Azie. Het is tijd voor een andere aanpak. Overheden moeten proberen lokale voedselketens en -markten te herstellen. “Vierhonderd miljoen hectare bos in staat van verval moet hersteld worden, maar daarvoor ontbreekt volgens de FAO de politieke wil.”

Erg. Erg om te lezen hoe we onze aarde verwoesten en dat een onomkeerbare teloorgang dreigt van ecosystemen en biodiversiteit waar onze voedselketens op gebaseerd zijn. Erg dat we met z’n allen op die doordenderende trein blijven zitten die nietsontziend onze aarde verwoest.

Dan word ik toch wel heel blij van mensen als John D Liu die zich wereldwijd hard maken voor het restoreren van land. Uitgebluste gronden worden weer levende, uitbundig groeiende en groene natuur. Voor wie zijn documentaire “Hope in a changing climate” nog niet kent, hier de link.

En ik word blij van mensen als Bessie Schadee van Gezonde Gronden. Die zich onvermoeibaar inzet voor een rijke, gevende bodem. En FransJan de Waard, onze Nederlandse Permacultuur deskundige. En Lazuur Food Community, het initiatief om voedselketens te dichten. En Atlantis Handelshuis met al zijn mooie producten. En …. en…

Mooi dat er steeds meer van die mooie, inspirerende initiatieven ontstaan! Mooi, al die mooie mensen in mijn netwerk.

terug naar de homepagina