Eet smakelijk

Betty de Keizer |

Afgelopen week was Joe Salatin in Nederland, volgens Time de meest innovatieve boer van de wereld. Onder andere Trouw stond uitgebreid stil bij zijn bezoek (in de krant van zaterdag 10 mei, de Verdieping, p.14). En afgelopen maandag 12 mei was ik bij een lezing over Slow Food. Voeding leeft, en de belangstelling voor hoe ons voedsel geproduceerd wordt neemt toe.

Of …. toch niet?

In mijn omgeving zijn veel mensen bewust met voeding bezig. Goed voedsel, goed voor ons EN goed voor de aarde. Normaal, toch? Maar tot mijn verbijstering moet ik telkens weer constateren dat het onderwerp eigenlijk nauwelijks leeft. Ook niet in mijn directe omgeving bij de mensen die me lief zijn. Van de toehoorders afgelopen maandag bleek ruim 80% nog nooit van Monsanto gehoord te hebben. GMO’s? Wat is dat? Schokkend om de enorme kloof te ervaren tussen hen die zich bewust bezig houden met gezonde voeding en alles wat eromheen speelt en de grote massa die zonder verder nadenken domweg koopt wat in de schappen van de supermarkt aangeboden wordt.

Het wordt hoog tijd dat we wakker worden. Het wordt hoog tijd dat we gaan beseffen wat de ‘Montanto’s’ van deze wereld aan het doen zijn. Dat we inzien hoe zij de wereldorde ontwrichten met hun voedsel policies gericht op massaproductie ten koste van mens en natuur. Luister maar naar wat wetenschapper en actievoerder Vandana Shiva ons hierover vertelt en leert. Nederland wordt wakker! Wereld, wordt wakker!

Wordt wakker EN verbindt consequenties aan je weten. Denk na bij wat je koopt. Kijk verder dan je neus lang is. Pak je verantwoordelijkheid als individu en organisatie. Kies bewust. Grijp niet als een ongeïnteresseerd wezen zonder hersens naar wat zich aansprekend aan je opdringt vanaf de schappen. Vraag je eerst bewust af: wat zit hier in? Hoe is het geproduceerd? Is hier een faire prijs voor betaald? Pas als je daar een bevredigend antwoord op heb t gekregen, pas dan ga je over tot koop!

Ja, dat is meer gedoe. So what?
PYMWYMI. Oftewel: putt your money where your mouth is!

Eet smakelijk.

PS de afbeelding is gekopieerd van de site van SLOW Food. Neem daar eens een kijkje! www.slowfood.nl

terug naar de homepagina