Idealen realiseren

Betty de Keizer |

Geven en nemen. Twee tegengestelde bewegingen in voortdurende wisselwerking met elkaar. Het een kan niet zonder het ander. Ergens in het midden ligt het dynamisch evenwicht, het snijpunt van de lemniscaat. Maar waar dat punt precies ligt, dat is voor iedereen anders, en ook nog eens situatie specifiek.

Om de zaak nog wat ingewikkelder te maken, in ieder mens beweegt deze lemniscaat op verschillende niveau’s. Op het niveau van ons hoofd, van ons hart, de buik en de voeten. Maar oh, wat zijn ze het vaak niet eens met elkaar.

“Put your money where your mouth is”.
“Stemmen met de voeten”.
“Met je hoofd in de wolken lopen”.

In hoeverre zijn we ‘uitgelijnd’ met onszelf? In hoeverre zijn hoofd, hart en handen in onszelf verbonden? Geven en nemen. Aan ons de keuze. Telkens weer. Bewuste keuzes maken vanuit ons hart, zonder ons hoofd te verliezen. De keuze: blijven we zweven in het hoofd zonder verbinding met de realiteit? Of brullen we vanuit de buik zonder ons hoofd en hart te gebruiken?

Tijd voor bewuste actie, tijd om ieder voor onszelf te werken aan de voortdurende balans van geven en nemen, altijd, overal. Aan een innerlijk evenwicht en balans in onszelf tussen hoofd, hart en handen. Bewust, bezield en beheerst (zoals Hans Andeweg dat altijd zo mooi zegt). Want alleen dan krijgen we de idealen op de grond.

terug naar de homepagina