Hart-Hoofddag

Betty de Keizer |

Zaterdag 28 juni was het weer zover, de jaarlijkse Hart-Hoofddag van de Triodosbank. Met eigen ogen zien wat de bank met jouw geld doet. Een geweldig initiatief en een verademing, dit soort transparantie. Zeker in de financiële sector. En dat vind ik niet alleen, maar velen met mij. Want ook dit jaar werd weer in grote getale gebruik gemaakt van de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij bedrijven die door de Triodosbank financieel ondersteund worden. Voor sommige bedrijven was de belangstelling zelfs zo groot dat ze onmogelijk iedereen op deze dag konden ontvangen.

Weleda1Ik was er gelukkig wel op tijd bij. Al langer wilde ik eens een kijkje nemen in de kruidentuin van Weleda. En vandaag was het dan zover. Heerlijk om met Jan de tuinman door de tuinen te mogen lopen. Wat een geweldige observator en verteller. De weetjes vlogen ons om de oren. Een feest om naar te luisteren. Geweldig ook hoe hij de link tussen het plantenleven en de mens wist te leggen.

Ik leerde hoe je aan de bladeren van de calendulaplant kunt zien dat de plant zich in de loop van zijn groei van chaos naar het licht ontwikkelt. En dat je de plant dan ook kunt gebruiken om situaties waar chaos is (zoals wonden) weer tot heelheid te brengen. We hoorden dat klaprooszaad wel 100 jaar kan worden, en dat je daarom op bouwgronden ineens zo’n explosie van klaprozen kunt krijgen. Die zaden zaten gewoon nog in die ‘kale’ bouwgrond. En we hoorden dat je aan de kleur van de bloemen kunt zien op welk deel van het menselijk lichaam de plant invloed heeft. Want paars werkt naar een ander licht (voorbij fysieke grenzen) dan geel en oranje (zonneplanten).

Ook mooi: de bodem moet je zien als de huid van de aarde. En gras is het haar van de aarde. Als je zo kijkt weet je ook welke planten je waarvoor nodig hebt. Jan ziet de mens als een pizza calzone, een dichtgeklapte pizza. Je kunt bij de mens – in tegenstelling tot de plant – niet meer zien wat er allemaal op de pizza ligt.

Weleda3

Over de echinacea plant hiernaast op de foto vertelde Jan hoe alleen een buitenste rand bloemblaadjes ontstaat en hoe de plant vervolgens bloeit in heel veel kleine bloemetjes in het hart van de bloem. Bijen kruipen in cirkels om de kern van de bloem heen. Heel bijzonder om een bij zo bezig te zien.

Ook bijzonder: bij Weleda zaaien ze niet, maar ze laten de zaden die overal in de grond zitten, gewoon in de tuin opkomen. Dat je toch een beddenstructuur in de tuin ziet, komt doordat ze weghalen wat ze dat jaar daar niet willen hebben.

Kortom: veel geleerd, erg genoten. De rondgang door de tuin had van mij nog wel langer mogen duren. Nu maar hopen dat ik het goed vertel hier.

Een laatste uitsmijter nog, eentje om goed in je oren te knopen: “Wat je op je huid smeert, zit binnen 10 minuten in je bloedbaan.” Denk dus na wat je gebruikt. Niet meer vergeten! En blijf kijken in verwondering en bewondering naar die mooie plantenwereld om ons heen. Er valt een hoop van te leren.

terug naar de homepagina