Herfst

Betty de Keizer |

Herfst. Seizoen van vlammende kleurenpracht. Van terugtrekken naar binnen. Van verstilling. Stilte. Van klaarmaken voor de winter en een nieuwe zomer.

Langzaam kleurt de bodem bruin-rood-geel. Klein leven verschuilt zich in het blad op de grond, bodemorganismen voeden zich met vergaan blad. Samen zorgen ze ervoor dat de boom het jaar daarop weer volop blad kan geven. Blad dat nodig is voor de fotosynthese. De ultieme kringloop. Afval wordt voedsel. Samenleven in balans.

Herfst. Een zeurend geluid verstoort urenlang de stilte. Bladblazers. Bladzuigers.

Voor mij zijn bladblazers de meest onzinnige uitvinding ooit. Hoge bergen bladeren worden bijeen geblazen om vervolgens weer over de weg te verwaaien. Ik heb ook nog geen bladblazersteam gezien dat sneller klaar was dan een vegende ploeg. Integendeel zelfs. En gezond is het sjouwen met die jengelende dingen ook niet volgens mij. Dus weg ermee. Scheelt herrie, stank, en CO2-uitstoot.

Als, ik zeg ALS die bladeren echt niet kunnen blijven liggen, veeg ze dan aan de kant. Laat aan de natuur wat aan de natuur is. Gooi het blad niet allemaal weg. De natuur heeft de herfst nodig om de kringloop te sluiten. Ecosysteemdenken.

Het kan anders. Het moet anders. Laten we de natuur helpen. Laat je inspireren door deze twee documentaires:

A farm for the future:
BBC documentaire uit 2009 over de wereldwijde voedsel- en landbouwcrisis, m.m.v. Martin Crawford (Agroforestry Research Trust), Fordhall Farm, Richard Heinberg en anderen.

Hope in a changing climate:
Meer dan 10 jaar werkt John Liu aan herstel van ecosystemen op grote schaal.

Herfst. Een seizoen om even bij stil te staan.

terug naar de homepagina