How whales change climate

Betty de Keizer |

Afgelopen week kwamen twee ‘nieuwsberichten’ langs in mijn netwerk die weer overduidelijk lieten zien hoe en dat alles met alles met alles is verbonden. En dat een verandering in het ene onlosmakelijk een verandering in het andere bewerkstelligt. En dat wij mensen dat nu pas stukje bij beginnen te (her)ontdekken.

Eigenlijk hebben we er nog nauwelijks een idee van. Slechts hier en daar worden nu tipjes van de sluier opgelicht. Wat daaruit steeds duidelijker blijkt, is dat ook wij als mens IN die eenheid zitten en er onlosmakelijk deel van uitmaken.

De mens is geen toeschouwer die er buiten staat. Nee, ook de mens is deel van het geheel. Als je dat beseft kun je er niet om heen dat alles dat wij als soort doen effect heeft op het geheel. Dat alle actie ergens een reactie geeft, met gevolgen voor alles en iedereen, en ook voor ons. De vlinder in Napels die via allerlei oorzaken en gevolgen een aardbeving veroorzaakt in Californië. Zoiets.

Ik heb hier al eerder aandacht voor gevraagd, in mijn blog van 17 feb jl. (hoe wolven de loop van de rivier verleggen). En ik weet nog goed wat een diepe indruk het verhaal van de grutto op mij maakte tijdens het Springtijfestival in 2011. Hetzelfde thema. Eenzelfde boodschap. Ook daar ging het over de samenhang van alle leven en hoe veranderingen hier effecten hebben daar.

En dan nu dus twee prachtige, nieuwe voorbeelden hoe alles met alles met elkaar blijkt samen te hangen en hoe de wereld onderling verbonden is.
1) Hoe olifanten in Afrika de regenval bij ons bepalen.
2) Walvissen oefenen invloed uit op het klimaat.

Ga er maar even goed voor zitten en geniet!

terug naar de homepagina