In Mooie Gewoonte Wonen

Betty de Keizer |

Gastblog door Li An Phoa —

In de huidige context van ecologische en economische crises pleit ik voor diepgaande verandering. Met mijn eigen bedrijf BEAR (Beautiful Earth Action & Research), ben ik onderzoeker en adviseur voor bedrijven en instellingen op het gebied van verantwoord ondernemen. Mijn visie is een wereld waarin mensen actief leren elke dag mooi om te gaan met zichzelf, elkaar en alle andere levensvormen. Mijn missie is te onderzoeken en te inspireren hoe mensen producten, diensten en organisaties mooier kunnen laten zijn. Ik zet me in voor ‘beautiful relating’. Met ‘mooi’, bedoel ik, ‘in balans met de ecologische cycli’ en dus ook duurzaam, regeneratief en niet‐gewelddadig.

De rivier werd mijn leraar, de ommekeer
De meeste sociaal ondernemers in Nederland zijn niet als sociaal ondernemer opgeleid. Ergens in hun leven heeft zich een ommekeer voorgedaan. Wij zijn op zoek naar sociaal ondernemers die over die ommekeer willen vertellen.

Ecologische Impact
Ik bestudeer de ecosystemen van de aarde zoals klimaat, water, biodiversiteit; hoe alles met elkaar verbonden is en met name hoe wij mensen hierin ons aandeel hebben. De wereld is voor mij één levend organisme. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven, onderwijsinstellingen en internationale forums in staat zijn tot mondiale verandering in bewustzijn, attitude en gedrag. Op de Erasmus Universiteit leer ik studenten ecologische principes toe te passen om organisaties rechtvaardiger en duurzamer te laten functioneren.

Ecologische cycli: maak de balans op
Voor een wereldwijd voedingsbedrijf en voorloper in verantwoord ondernemen, heb ik verschillende onderzoeken verricht. In opdracht van het bedrijf berekende ik, in 2008, de jaarlijkse ecologische impact van hun voedingsproducten resulterend uit landbouwproductie: hoeveel de uitstoot aan koolstof dioxide (CO2) emissies bedroeg; hoeveel eieren en kippen er nodig waren voor mayonaise en ijs; hoeveel koeien er melk produceerden; hoeveel hectare grond ze wereldwijd vertegenwoordigden en hoeveel bomen nodig waren voor verpakkingsmaterialen. Het aantal nullen van gekapte bomen dat op mijn beeldscherm verscheen raakte me diep. Ik besefte me de omvang van de jaarlijks verdwenen bossen verwerkt tot karton met slechts een gebruikswaarde en levenscyclus van een vervlogen moment. Ik liep weg vanachter mijn computer en ervoer iets wonderbaarlijks daar op het hoofdkantoor. Achter houten deur‐ en raamposten, theeverpakkingen en bureaus zag ik ook het bos. De beide toestanden van hout waren in een flits tegelijkertijd aanwezig. 

Eenheid Persoonlijke & Professionele Ik
Tijdens de eindpresentatie van de impactstudie besloot ik, naast de tabellen en cirkeldiagrammen, dit verhaal over de nullen en het bos in de boardroom te vertellen. Na afloop kwam een directeur op me af en zei dat hij door mijn verhaal geraakt was en de behoefte voelde om naar een boom te gaan. Binnen een aantal minuten, stonden we buiten bij een iele stadsboom van nog geen drie jaar oud. Ik vroeg hem zich voor te stellen wat hier, en ik wees naar de plek van het hoofdkantoor, honderden jaren geleden was. Een oerbos misschien?

Dat was een bijzonder moment.
Ik ben ervan overtuigd dat zodra we de afstand tussen persoonlijke waarden en professionele rol kunnen verdichten, we mooier om zullen gaan met elkaar en dichter bij duurzaamheid komen. Hoe leef je? Wie ben je daadwerkelijk? Wat doe je met de wereld waarin we allemaal wonen? Ik word geroepen: “Li An, you want to dig?” We gaan walnootbomen planten. Mooie timing. Ik ga de buitenlucht in.

Do’s: Leef Bewuster, Maak een Verschil
Leef wie je vanuit je diepste ik bent; vraag naar achterliggende verhalen (waar komt iets vandaan, hoe is iets gemaakt); kies bewust zelf; vertrouw; inspireer anderen;
Omgeef je ook door andere levensvormen dan mensen; verbouw wat eigen voedsel; plant zo nu en dan een boom; verklein ons aandeel en de verstoring van de ecologische cycli; ga in je bewustzijn van ego naar eco door je in te voelen in andere levensvormen; ga vaker de buitenlucht in;
Laat een audit maken van je bedrijf/organisatie op ‘verantwoord ondernemen’, verbeter je maatschappelijke en commerciële impact en innoveer met mooie acties.

Don’t: Wees niet Onverschillig
Leef niet slechts functioneel (bv ik werk 9‐5 om mijn huis te kunnen betalen en ik slaap om fit te zijn om weer te werken etc.); waai niet met alle winden mee en houd je niet alleen aan de gangbare mening (een bepaald scepticisme en non‐conformisme is gezond); zit niet hele dagen binnen vier muren achter vlakke beeldschermen;
Doe dingen niet gedachteloos of intentieloos (bedenk bv dat bij ieder toiletgebruik je zeven liter drinkwater doorspoelt en je jaarlijks meters toiletpapier gebruikt, dikwijls afkomstig van monocultuur eucalyptus plantages waar geen ruimte meer is voor biodiversiteit zodra die bomen geplant zijn);
Vergeet niet onze gedeelde bestaansgrond (we groeien met dezelfde zon, ademen dezelfde atmosfeer, drinken dezelfde wateren, worden gevoed van hetzelfde land) met alle andere levensvormen; wacht niet achterover zittend af op ‘de groten’ en ‘machtigen’ of op ‘de massa’, maar maak met jouw wils‐ en levenskracht een verschil in jouw leefomgeving en werk.

In de huidige context van ecologische en economische crises pleit ik voor diepgaande verandering. Met mijn eigen bedrijf BEAR (Beautiful Earth Action & Research), ben ik onderzoeker en adviseur voor bedrijven en instellingen op het gebied van verantwoord ondernemen. Mijn visie is een wereld waarin mensen actief leren elke dag mooi om te gaan met zichzelf, elkaar en alle andere levensvormen. Mijn missie is te onderzoeken en te inspireren hoe mensen producten, diensten en organisaties mooier kunnen laten zijn.

26 april 2010
Li An Phoa
Li An Phoa is a passionate systems-thinker engaged in research, holistic learning and creation for sustainable food, water, and vital living. She explores how we can embody and live together in the Earth-Body with our selves, each other and all other living systems.  She lived seven years as a nomad and walked thousands of kilometres in wilderness areas. She has master degrees in Business Administration, Holistic Science and Philosophy. Since 2005, she teaches an outdoor course ‘Companies in Ecologies’ that she co-designed at the Rotterdam School of Management. She researches responsible business practices. In 2012, she co-founded Spring College teaching hundreds of people outdoors about ecology and economy; our daily lives and visions for the world.

Watch this video clip to get an impression of what she means with ‘Learning to Live Together’. A link to her website www.lianphoa.wordpress.com; her work with Beautiful Earth Action & Research (BEAR) on LinkedIn; and www.springcollege.org with video clip of one of the walking classes.

terug naar de homepagina