Leiderschap

Bacteriën weten het allang. Vissers, dirigenten en sterrenkundigen zijn er stiekem al achter. Alles is verbonden met alles is verbonden met alles. En liefde is de lijm.

De levenslessen die bij deze boodschap horen vlogen ons deze editie van Springtij om de oren. Hier een drietal thema’s om mee naar huis te nemen:

Het binnenwerk. Dat heelal van binnen. Hoe staan je innerlijke sterren erbij? Voel je je gelukkig, ben je gezond? Hoe staat het met de relaties met de belangrijke mensen om je heen en valt daar iets in op te ruimen? Hoe zuiverder je bent, hoe meer open je kunt zijn. En het is goed om je open stellen voor wat zich aandient – jij bent het instrument waarlangs de toekomst zich ontvouwt.

Van binnenwerk, naar Darwin. Darwin, Darwin, Darwin toch. De arme man heeft niet het hele plaatje gezien en wij hebben ook nog eens niet zo goed naar hem geluisterd. Competitie is maar een klein stuk van het proces waarin alles-dat-met-alles-dat-met-alles verbonden is zijn weg vindt. De tijd van competitie moet afgelopen zijn, óók binnen de duurzame wereld. De tijd van intelligent samenwerken ten behoeve van het grotere geheel is nu daar.

Daarbij is het goed eens te kijken naar ons eigen ego. Dan denken we al snel aan het arrogante ego, dat zich misschien wel beter voelt dan de mensen die hier nu niet op dit eiland zijn. In plaats daarvan kunnen we dankbaar zijn dat wij dit met elkaar mogen doen.

Bedenk ook eens: het onzekere ego is óók een ego. Met onzekerheid ben je ook vooral met jezelf bezig. Dat staat in de weg van intelligent samenwerken. Dus: be the star that you are en doe leuk mee met die melkweg om je heen.

Vertrouwen en overgave. We weten niet precies hoe dat groene Beloofde Land van ons eruit gaat zien over 50 jaar. Dat betekent niet dat we zonder duidelijkheid leiding geven – met gezond verstand komen we een heel eind. We zoeken naar overvloed, we doen dat met aandacht, en we doen dat met overgave. Kom je er even niet meer uit? Ga dan in dialoog met de werkelijkheid en verwonder je weer – er is altijd een manier om goed te doen. Pak je kansen om het verschil te maken snel, want die kansen glippen als palingen weer weg.

Wat betekent dit alles nu voor ons, als leiders? Wat hebben we over onszelf geleerd deze dagen? We zijn grote vervuilende taxi’s voor bacteriën. We zijn ook prachtige instrumenten voor het leven dat zich ontvouwt. We zijn dappere pioniers met onzichtbare cowboyhoeden die de grenzen moeten durven opzoeken. We zijn soms te arrogant en soms te onzeker. En onthoud op die momenten maar: alles is verbonden met alles is verbonden met alles. En liefde is de lijm.

Lynn Zebeda en Dien de Boer-Kruyt