Ontmoeten en verbinden

Betty de Keizer |

Gistermiddag was ik op het landgoed De Paltz. Een inspirerende plek waar ik al langer erg graag kom. Er was een ontmoetingsmiddag in het Herman van Veen Arts Center, waarin door Herman (van Veen) en Edith (Leerkes) verteld en gezongen werd over de geschiedenis van De Paltz, over wat daar nu allemaal gebeurt, en over hun plannen voor de toekomst.

De schoonheid van de gewone dingen laten zien door droom en uitvoering met elkaar te verbinden, dat is het doel van het Herman van Veen Arts Center. Niet voor niets heet het project “Droom in uitvoering’.┬áHet schone, het ware en het goede.

Het werd een mooie, inspirerende middag met zo’n 80 aanwezigen. Herman nam ons in zijn verhalen mee naar Rheinland Pfalz, waar vroegere bewoners van De Paltz vandaan kwamen, en waar straks de wijn vandaan komt die geschonken gaat worden op De Paltz. Via Alfred Jodocus Kwak kwamen we uit bij de rechten van het kind, en bij Unicef. En we genoten met elkaar van prachtige muziek gespeeld door Marieke (klarinet) en Majsa (harp), twee van de jonge talentvolle musici die op De Paltz de gelegenheid krijgen ervaring op te doen in optreden voor publiek.

Verleden en toekomst vonden elkaar hier en nu, op deze plek, oud vond jong. Het werd een ontmoeting met onszelf, met wie wij zijn, met waar we voor staan, en met onze dromen. Hoe kijken wij tegen de wereld aan? In wat voor wereld willen wij leven? Hoe gaan we die wereld realiseren? Wat kunnen wij, volwassenen, hier en nu daar aan bijdragen? Het raakte ons, ons volwassenen die daar bij aanwezig mochten zijn, gistermiddag, op De Paltz. Het raakte iets diep in ons hart.

Dat is de kracht van ontmoeten. Van waarlijk ontmoeten. Want zulk ontmoeten leidt tot verbinden. Tot een wederzijds stromen. Van jou naar mij en andersom, van jong naar oud, van vroeger naar straks en vice versa. Dat alles komt samen in het nu. Hier, in het nu, maken we samen die toekomst. Hoe we dat samen, geïnspireerd door onze dromen kunnen doen, daar is De Paltz voor mij een prachtig voorbeeld van.

 

HvVAC

terug naar de homepagina