Zin en onzin van een duurzame top 100

Betty de Keizer |

Hij is weer uit, de duurzame top 100. De laatste dagen gonsde het in duurzaamheidsland: sta jij er in? Wie denk je dat op 1 staat? Nu weten we het.

Zijn we verrast? Nou nee, niet echt. Ik niet in ieder geval. Even los van het feit dat alle mensen die in de duurzame top 100 staan, goed bezig zijn, en dat het zonneklaar is dat Marjan Minnesma terecht weer op nummer 1 staat, vraag ik mij toch in gemoede af hoe zo’n lijst wordt samengesteld. En ook: wat is de zin van een top 100? Wat wil je ermee bereiken? Voor wie doe je het?

Ik citeer:
“Op de lijst komen personen die in het jaar voorafgaand aan publicatie van de nieuwe lijst zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat om mensen die daadwerkelijk iets hebben bereikt of iets in beweging hebben gezet.” “Uitgangspunt voor de Duurzame 100 is een groslijst met ongeveer 400 namen van mensen die in Nederland actief zijn op het gebied van duurzaamheid.”

400? 400? Er zijn duizenden mensen actief op het gebied van duurzaamheid. Duizenden! Wie bepaalt wie in die groslijst komt?
Ik lees verder:
Deze groslijst wordt samengesteld door experts die Trouw heeft geselecteerd. “Bij de samenstelling van de expertgroep wordt gekeken of de meeste deelgebieden in de duurzaamheidsector zijn vertegenwoordigd (energie, klimaat, wetenschap, natuur, beleid).”
Juist ja. De experts vormen dus de vernauwing in de zandloper. Hun ogen bepalen waarnaar gekeken wordt.

Mij bekruipt toch een wat unheimisch gevoel als ik de lijst bekijk. Je ziet niet waar je geen oog voor hebt. Een waarheid als een koe. En dat geldt ook voor experts. Ruim de helft van de namen in de top 100 zijn voor mij niet die inspirerende, zich onderscheidende mensen die het verschil (gaan) maken. Eigenlijk staan er heel veel namen bij van mensen die gewoon op een goede manier business doen. Ik mis het nieuwe geluid. Ik mis een glimp van al die initiatieven die om ons heen ook plaatsvinden en die echt wat in gang zetten. In die zin absoluut terecht dat Mette (te Velde), van het duurzaam filmfestival, en Pauline (Westendorp), aanjager van lokale duurzame energie initiatieven, op de lijst staan. Terecht ook dat Jaap Korteweg, de vegetarische slager, in de duurzame top 100 staat. En gelukkig staan er veel meer van die inspirerende vernieuwers in de top 100. Maar toch…

Ik mis de naam van Simone Veldema van GreenBiz Startup die vorig jaar in 48 uur tijd meer dan 600 vrouwen bij elkaar wist te brengen op een duurzame vrouwenlijst. Allemaal vrouwen die actief zijn in het werkveld van duurzaamheid. Vrouwen die elkaar eerst alleen maar via twitter kenden, maar elkaar vervolgens spontaan gingen ontmoeten en nog steeds contact onderhouden met elkaar, elkaar stimuleren en verder helpen in het veld van duurzaam ondernemen.

Ik mis de naam van Carolien Kernkamp, initiatiefneemster van het Green City project. Ik mis de naam van Caroline van Leenders van AgentschapNl, bedenker van de Community of Practice voor Biodiversiteit en (naar mijn bescheiden mening) de enige in Nederland die zowel de taal van ambtenaren als van ondernemers spreekt.

Ik mis bovenal de namen van onze inspirerende jongerenvertegenwoordigers: Ralien Bekkers, Liset Meddens en Lynn Zebeda. En kennen die experts van de Trouw duurzame top 100 Nicolette van Loonen wel? Of Marleen Janssen Groesbeek? Femke Groothuis? Else Boutkan? Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Valt het jullie ook op dat juist zoveel vrouwennamen ontbreken? Hoe kan het toch dat elk jaar zo weinig vrouwen op de lijst staan? Om mij heen zijn het juist met name de vrouwen die op een vernieuwende manier stappen zetten naar een nieuwe, duurzame economie. Waarom worden zij niet gezien? Niet (h)erkend?

Brengt me weer terug bij de vraag naar het waarom. Waarom een duurzame top 100? Welk doel staat de initiatiefnemers en samenstellers van de lijst voor ogen? Vanwaar überhaupt die behoefte om te ‘ranken’? Wie of wat winnen we ermee? Ik weet het niet. Jullie?

Duurzaamheid gaat niet over wie goed, beter of de beste is. Duurzaamheid gaat juist over gelijkwaardigheid, over ieder op onze eigen wijze bijdragen aan een duurzame(re) wereld. Duurzaamheid gaat over verbinden. Iedereen, elk steentje, hoe klein ook, draagt bij en is onmisbaar. Duurzaamheid is ecosysteemdenken: wat is jouw plek in je omgeving. Wat kun jij, alleen jij, of juist jij, bijdragen aan een duurzame wereld. Dát is waar het om gaat. En dan is er geen 1 nummer 1. Dan is iedereen nummer 1!

terug naar de homepagina

6 reacties

En op de lijst mis ik ook de vele mensen in onze “achterstandswijk” die vooral proberen te overleven en hun integriteit te bewaren. Ook dat is duurzaamheid!

Mooi en treffend stuk, Betty!

Fenanda

Mooi en helder blog, Betty! Vraag me natuurlijk ook af of die experts de 13 Aardevrouwen kennen, van wie jij er een bent? Zij schreven samen een boek ‘Aardevrouwen spreken’, dat volgens de laatste recensie een boek over hoop en verandering is: http://www.a3boeken.nl/nl/nieuws/dit-is-een-boek-over-hoop-en-verandering-recensie-10-10-2012/

Dank voor jullie woorden. Fijn dat mijn boodschap herkend wordt.

Helder stuk Betty, volgend jaar een twitter actie om kandidaten voor te dragen starten?

Reageren niet meer mogelijk.


Warning: Undefined variable $aria_req in /domains/degroenekeizer.nl/DEFAULT/wp-content/themes/degroenekeizer/comments.php on line 46

Warning: Undefined variable $aria_req in /domains/degroenekeizer.nl/DEFAULT/wp-content/themes/degroenekeizer/comments.php on line 52